10 tips som hjälper dig spara pengar under inflation

Innehåll

Det är knappast en nyhet för gemene Svensk att hushållen går mot tuffare tider, inflationen ökar för var dag som går och köpkraften hos Svenska hushåll minskar kraftigt. Det är i dessa tider som man behöver finna knep som gör att man kan spara pengar lite här och där. Det kan vara allt från matkostnader, elkostnader och andra nödvändiga utgifter.

Med denna guiden nedan vill vi ge dig lite smarta tips som vi själva har nytta av i dessa tider, det är egentligen inget märkvärdigt. Men vi tror att många bäckar små kan leda till rejäla kostnadssänkningar, något som inte minst nu krävs för många hushåll.

1. Spara på dina elkostnader via små enkla tips & tricks

När det kommer till att spara in pengar på dina elkostnader bör du börja med att dra ur alla kontakter när du åker hemifrån, det finns ingen anledning att elektronik ska vara inkopplat när du ändå inte är hemma. Har du tvättmaskin hemma kanske det är läge att använda kläderna någon dag extra och inte tvätta plaggen efter att ha använt de en enda dag. Är du också en sådan som kör diskmaskinen varje kväll? Kanske är det dags att tänka på att handdiska, det kan faktiskt vara rofyllt att sätta på en podd i öronen och diska för hand.

Att ha igång till exempel en torkstång, golvvärme och liknande under dessa tider är ett stort NEJ. Stäng av dessa och försök hitta andra alternativ som gör det varm hemma, till exempel värmeljus.

2. Försök betala av dina lån och skulder redan nu

Har du ett lån eller flera lån försök så snabbt som möjlig betala av dessa. Har du inte möjlighet att betala av allt och har flera stycken. Försök då samla allihopa till ett enda stort lån med bra ränta, att sitta på stora skulder under en inflation kan innebära höga kostnader som påverkar din ekonomi kraftigt.

3 . Handla billigare alternativ till de matprodukter du annars köper

När du går och handlar försök köpa billigare alternativ till de produkter du annars brukar köpa, kanske du inte måste köpa Philadelphia ost och nöjer dig med Eldorados mjukost. Det finns alltid billigare alternativ till de flesta populära produkterna, det gäller bara att våga testa nya saker och inte vara så kinkig.

4. Gå på pris per kilo, liter eller hekto och handla större förpackningar

När du handlar produkter i butiken eller webbshopen är det lätt att man stirrar sig blind på priset. Men det viktigaste är faktiskt att titta och jämföra kilo, liter och hektopriset. Det är här du kan spara pengar genom att handla smartare.

5. Du behöver faktiskt inte duscha två gånger om dagen

Vi Svenskar är väldigt bortskämda nu förtiden, våra förfäder bara ett par generationer tillbaka fick nöja sig med att bada i kallt vatten i en balja nere i källaren en gång i veckan. Vi behöver inte duscha två gånger om dagen, det räcker med att tvätta sig varannan dag. På så sätt drar du ner dina vatten och varmvattenkostnader ordentligt.

6. Sluta upp med impulsköp, låna av vänner och familj

I dessa tider är det verkligen läge att lägga ner impulsköp, kanske känner du dig shoppingsugen med tanke på allt elände som sker i världen. När det är något du behöver eller hittar online, tänkt till två gånger och fråga dig själv om du verkligen behöver köpa det här? Ett bättre alternativ är att låna saker av familj, vänner eller kanske till och med den trevliga grannen?

7. Handla mer begagnat

Är du en sådan person som älskar att shoppa nya saker? Kanske är det dags att titta på mer begagnade saker, i dessa tider är det många som säljer av saker och du kan göra riktigt fina klipp. Ett tips är att hålla utkik på Tradera och Facebook market där du kan hitta snygga kläder till mycket bra priser. Dessutom gör du klimaten en tjänst genom att återanvända saker som annars slängs.

8. Säg upp eller pausa abonnemang du inte använder

Är du en sådan person som sitter på full av abonnemang? Netflix, Viaplay, Gymkort osv? Då kanske det är läge att se över vad du egentligen behöver. Det finns idag så många alternativ du kan använda dig av som SVT Play och Youtube som har filmer. Har du ett gymkort som du kanske ändå inte använder fullt ut kanske du ska träna ute i friska luften? Utegym är finns i stort sett i varje Svensk stad och är helt gratis att använda sig utav.

Ett annat tips är att använda dig at prova-på-perioder hos olika tjänster online. Det hör inte till ovanligheterna att du erbjuds att prova på till exempel en tjänst för ljudböcker i två veckor till en månad helt gratis.

9. Cykla, spara pengar och få motion på köpet

Har du månadskort hos lokaltrafiken? Kör du bil ofta? Eller kanske ett månadskort hos ett elsparkcykelföretag. Då har du en stor möjlighet att tjäna in stora pengar varje månad, en cykel har de flesta stående i sitt hem, och om det inte finns så kan man köpa billigt på Blocket, Tradera eller Facebook marketplace. Om det inte vore nog med att du kommer spara pengar så får du motion på köpet.

10. Använd kassabok eller motsvarade app

Försök att hålla koll på vad du spenderar, det krävs inte mer än att ha ett block som du skriver in i varje gång du gör ett större fast köp. Försök spara kvitton till slutet av månaden och lägg ihop allt som ”matköp”. Nedan ser du hur min kassabok ser ut och som jag använder mig av varje månad, det behöver inte vara svårare men ger dig en bra överblick och en chans att kunna se hur kostnaderna utvecklas.

Spara pengar med kassabok

Bonus: Börja tjäna gratis pengar och få in lite extra i dagskassan

Det kanske är läge att skaffa sig en liten extrainkomst under dessa tuffa tider? Då kan vi tipsa om våra olika metoder online för att tjäna gratis pengar, våran stora favorit som ger dig en liten extra inkomst är att göra så kallade betalda undersökningar. Det är ingenting som gör dig rik, men du kommer garanterat att kunna tjäna ihop dina dagliga matkostnader om du lägger 30-60 minuter per dag.

Använd tipsen och känn kraften av ”många bäckar små”

Vi hoppas att du får nytta av de tipsen som vi har samlat på denna sidan. En del av tipsen må kännas onödiga att spara in på men du kommer bli förvånad av vad små besparingar kan göra för din ekonomi. Som en vis man en gång sade, Många bäckar små gör en stor å och detsamma gäller när det kommer till att spara pengar.

Relevanta nyheter