5 tips för att samla pantburkar och tjäna gratis pengar

Innehåll

Vi har nog alla någon gång funderat över om man inte skulle ut och leta lite pantburkar och se hur mycket pengar man kan skrapa ihop. Månaden kanske har varit riktigt tuff och man tänker att så svårt kan det väl inte vara? Faktum är att det inte är så enkelt som man tror om man inte har modet att springa runt att gräva i papperskorgar i de centrala delarna av storstäderna. Men det finns faktiskt alternativa platser där man kan leta efter pantburkar utan att behöva stöta på folk i samma utsträckning.

Dessa platser är inte ställen där pantburksamlare normalt letar men det kan vara en guldgruva för dig som behöver få in lite extra gratis pengar. Med guldgruva så menar jag självklart inte tusenlappar men en hundralapp efter ett par timmars letande är inte alls omöjligt.

Pantburkens värde då och nu

Ni som är något äldre minns att för inte så många år sedan fanns det en petflaska som man fick hela 4 kronor i pant för, de vanliga burkarna gav endast 50 öre i pant. Idag gäller 2 kronor för 1.5-2 liters petflaskorna och 1 krona för burkar och 50 centiliters petflaskor. 1 Juli 2008 gick det inte längre att panta 4 kronors flaskan och från och med 31 augusti 2012 så går det inte att panta den klassiska 50 öres burken längre.

1. Leta pantburkar i industriområden och runt arbetsplatser

En riktig favoritplats att leta efter pantburkar är industriområden eller kring arbetsplatser där människor normalt inte rör sig på helgdagar. Det finns fullt av pantburkar längs vägarna och byggnaderna och chansen att du blir sedd när du letar pantburkar är inte särskilt stor.

2. Leta pantburkar längs bilvägar och cykelvägar

Ett annat tips som kräver att du är lite försiktig är att du traskar längs vägar, här finns det fullt av pantburkar som ligger överallt. Att folk kastar ut sin pant genom rutan vid sidan av vägen är inte alls ovanligt, men dock idiotiskt med tanke på miljöförstörelsen det bidrar till. Så gör landet en stor tjänst, leta pant längs våra väga. Men var försiktig gå aldrig ut på bilvägen.

Pantburk

3. Gå ut på natten när människor normalt sover

En del människor drar sig från att gå ut och leta pantburkar, dels för att det kan kännas pinsamt och ofta förknippas med folk som är hemlösa eller liknande. Det finns självklart anledningar till att man inte är helt bekväm med att springa runt och rota i papperskorgar framför folk eller plocka upp från marken. Men tänkt det jobbet som du gör från miljön borde göra att du inte ska skämmas, om du gör det. Gå ut på natten, när alla andra sover så kan du leta ostört utan att skämmas.

4. Knacka dörr och fråga efter pantburkar

En metod som man använde främst som ung när man spelade i diverse idrottslag var att knacka dörr i området man bodde. Det var inte alls ovanligt att man fick säckar fulla med pantburkar om pengarna för panten skulle gå till något vettigt. Och om inte pantburkar fanns tillgängligt så fick man sig en slant rakt i handen.

5. Leta i hamnar, sjöar och vattendrag

Ett tips som är något underskattat är att leta där vatten finns, det är inte alls ovanligt att folk kastar sin pant i hamnar, sjöar eller diverse vattendrag. En del blåser så klart ner utan att det sker med mening.
Tipset kom från 10-åriga Joel som pantade bäst av alla 2012 så han lyckades samla in över 20 000 kronor.
Hans bästa tips var att leta i hamnen, om din stad har en sådan d.v.s.

Tänk på att pantburkar är gjorda av aluminium och är därför inte magnetiska så att köpa en magnet för magnetfiske i syfte av att få upp pant från botten är helt meningslöst.

leta pantburkar

Mitt test av att leta pantburkar

Normalt så drar jag mig från att testa sådana här saker då jag beskrivit tidigare kan skämmas över att just leta pant. Men jag gick ut en vardagsnatt vid midnatt för att se hur mycket pant jag kunde få ihop.
Med mig så hade jag två sopsäckar och jag gick runt till fyra på morgonen både i staden och i industriområden som jag tidigare hade rekat. Jag hade bestämt mig redan från start att papperskorgar kommer jag inte gräva i, enbart det som ligger på marken.

När de fyra timmarna var avklarade så hade jag lyckats fylla cirka en och en halv sopsäck fulla, dagens efter gick jag till ICA och pantade rubbet. I plånboken fick jag hela 144 kronor. För en person som inte har några alternativ, så skulle jag säga att det kan vara väldigt värt att ta sig ut en natt och leta lite pant. Jag tror, eller rättare sagt är övertygad att om jag hade grävt i papperskorgar så hade jag troligtvis kommit hem med ytterligare någon hundralapp.

Men skäms inte, tänk på att du gör miljön en tjänst och får ta del av lite gratis pengar som andra går miste om. En av de mest kända låtarna som släpptes under 2014 handlade faktiskt om att vi som Svenskar borde panta mera, så lyssna på De Vet Du.

Relevanta nyheter